Toekomstige bewoners brengen hun straat op smaak

 

UTRECHT – Het project ´De Smaaktuin´ is vanaf de start ontwikkeld met inbreng van toekomstige bewoners. Centraal in het bouwblok ligt de gezamenlijke binnentuin. Op basis van de wensen van de bewoners is het ontwerp tot stand gekomen en na aanleg zullen zij het beheer en onderhoud zelf (laten) uitvoeren.

 

Smaakbepalend

Veemarkt is een nieuwe eigentijdse wijk aan de rand van Utrecht en toch nog op fietsafstand van het hart van de stad. In deze wijk ligt het project ‘De Smaaktuin’ waarbij toekomstige bewoners vanaf het allereerste begin meedenken en daarmee de smaak bepalen.

 

Gezamenlijke binnentuin

Naast de intensieve betrokkenheid van bewoners is duurzaamheid zowel in technisch als in sociale zin een belangrijke pijler van het concept ‘De Smaaktuin’. Hierbij is de gezamenlijke binnentuin van cruciaal belang. Het zorgt voor een prettige overgang van meer privé naar steeds meer openbaar.

Hierdoor kunnen deze smaakmakers op veel verschillende manieren genieten van het buitenleven en elkaar.

 

Participatie vanaf de start

Nog voor de eerste schetsen van de binnentuin en de woningen waren getekend werd potentiële bewoners al gevraagd naar hun woonsmaak. Veel aspecten zoals het gebruik van de tuin voor spelen ontmoeten en groente telen; de routing en parkeren; de overgang van privé naar gemeenschappelijk en de te gebruiken materialen werden besproken. In verschillende WoonSmaakWorkshops werd steeds gedetailleerder gevraagd naar de voorkeuren en ideeën van bewoners. Een proces waarbij de smaakmakers uitgroeiden tot fijnproevers en de ontwerpuitgangspunten steeds duidelijker werden.

 

Beheer en onderhoud geregeld in VvE

Het resultaat is een smaaktuin waarin alle ingrediënten zorgvuldig zijn toegepast. Na de aanleg is het aan de bewoners om de tuin verder tot bloei te brengen. Hiervoor is een aparte VvE opgericht waarin het beheer en onderhoud gezamenlijk geregeld wordt. De verschillende karakters zullen ‘De Smaaktuin’ verder kruiden tot een uniek gerecht dat past bij zijn bewoners.